Na maanden lange voorbereiding was het zo ver; van 16 t/m 21 juni had JC 20 jongeren uit Ankara op bezoek. Kennismaking en culturele uitwisseling stond centraal gedurende de week. Een week die bol stond van gezelligheid, hitte, lol, kennismaking, eten, groepsfoto’s, latertjes, tripjes en nog meer eten.

Ontvangst door burgemeester Mark Bouwmans

16 juni 22:30 komen ze dan eindelijk de schuifdeuren doorgelopen op Schiphol. We worden overladen met handjes en overal wordt enthousiast ‘Marebe’ (hallo) geroepen. De eerste groepsfoto in Nederland wordt gemaakt bij de IAMSTERDAM. Er zullen er nog vele volgen deze week.

De eerste dag mogen we genieten van een geweldig verzorgd Turks Ontbijt bij Papatia Lunchroom. Ferdy krijgt in het straatje achter de zaak voorgedaan wat de ‘Ankara zit’ is. Door de knieën en dan iets zeggen wat voor ons vooral als “hey baby” in de oren klinkt. De jongens verzekeren hem dat hij niet voor de gek wordt gehouden.

De ‘Ankara-sit’

Burgemeester Mark Bouwmans en gemeenteraadslid Ercan ontvangen ons hartelijk op het gemeentehuis. Heb je ooit zoveel oprecht geïnteresseerde vragen gehad van jongeren meneer Bouwmans? Wij stonden er in ieder geval van te kijken.

’s middags hebben we ons leven gewaagd op de fietsen van fietswinkel Bulten. L E V E N S G E V A A R L I J K !! Met een klein groepje zijn we vlug afgehaakt en een ijsje gaan eten. Met die 30 graden heeft de andere groep gebikkeld en een mooie tour door Doetinchem gefietst. Uiteraard ook met een ijsje als beloning.

Expertmeetings en ontmoetingen

De jongerencoaches en begeleiders van de groep hadden een ochtend gevuld met gesprekken. We wisselden uit hoe het met jonge vluchtelingen gaat en wat we kunnen doen en zagen hoe Get a Grip mooie initiatieven ontwikkeld voor jongeren. De rest was los aan het gaan bij het lasergamen en bowlen. Gezamenlijk met alle jongeren en begeleiders hebben we gepraat over hoe er met jongeren wordt gewerkt in Turkije en Nederland. Wat een verschil! In de eerste plaats natuurlijk al omdat Ankara een stad is van 5,4 miljoen mensen.

Amsterdam, religies en shoppen

Amsterdam baby!

Een bezoek aan Amsterdam kon natuurlijk niet ontbreken! We hebben de halve stad door gesjouwd en mega veel gezien. Even pauze voor een zak patat uiteraard. In de avond werden de Nederlandse jongeren verrast met een Turkse avond vol gezang, muziek, dansen, eten en gezelligheid.

Donderdag zijn we in de religies gedoken met een bezoek aan de kerk en aan de moskee. Over de verschillende geloven en hoe mensen het geloof in Nederland belijden. ’s avonds de tent uit geblazen door de diverse bandjes die optraden tijdens de afscheidsavond in JC.

Want Vrijdag was het alweer tijd om gedag te zeggen. Koffers gepakt en op naar Ankara. We hebben een geweldige week gehad waar iedereen veel heeft geleerd over elkaar en elkaars cultuur. Daarnaast zijn er vriendschappen opgebouwd die verder gaan dan dit project. En dat is dus echt wel het mooiste resultaat.

Wij zijn inmiddels begonnen met Turkse les, see you in Ankara!